Samhällsplaneringen

Samhällsplanering


Lite information och begrepp :) 



Historiskt sett gällande samhällsplaneringen så tänkte man lite annorlunda förr. Då byggde man staden så att den var redo rör krig, men vid 1800 talet började man tänka mer på brandsäkerheten då det hade brunnit mycket i städerna. Då byggde man stora breda gator för att begränsa branden så att det inte blir någon spridning mellan de olika husen. Sedan under 1900 talet fokuserade man mera på spridningen mellan små bostäder, men också planeringen av trafiknätet.

 Gårdagens planering påverkar dagens i den meningen att man kan inte bara göra om allt som funnits tidigare, utan det gäller att kunna anpassa gårdagens verksamhet så att säkerheten tillfredställs enligt dagens krav.


Hur planeringen går till


Den fysiska planeringen innebär hur markytor och vattentäkter ska användas. Hur bebyggelsemiljön ska utvecklas och underhållas, på ett långsiktigt perspektiv. Detta då för att det ska finnas en fungerande infrastruktur och att det ska hushållas med tillgängliga resurser.  Man måste tänka i det långa loppet för en bra miljö, nu och i framtiden.

Kommunalt planmonopol innebär att det är kommunen som styr vart det får byggas och hur det får byggas. Det styrs av  Plan och Bygglagen (PBL) och miljöbalken.


Översikts och detaljplaner


En översiktsplan är en vision, ett underlag för beslut. Alla kommuner ska ha en sådan och den ska innefatta hela kommunen. Den innehåller bland annat följande:

·         Risk o säkerhetsfrågor

·         Översiktligt beskriver hur mark och vattenområden ska användas

·         Hur utvecklingen av bebyggelsen ska ske, men också hur den nuvarande bebyggelsen ska underhållas.

·         Ska visa hur riksintressen tillgodoses inom kommunen.

 

Detaljplanen är en plan som måste följas, den beskriver mera exakt hur marken ska användas och hur husen ska byggas. Detaljplanen är fokuserad till mindre områden i kommunen.  I och med att detaljplanen måste följas kan man inte bygga en industri i ett bostadsområde innan man ändrat på detaljplanen för just det området.

 

Planprocessen

 

När man arbetar fram en plan är det normalt sex steg som ska gås igenom. De sex stegen beskrivs nedan. Ibland kan man skippa några utav punkterna och använda sig av en enkel planprocess. Då, endast när den nya planen inte är i någon större omfattning och inte påverkar så stor befolkning och inte i så stor utsträckning kan man använda sig av den enklare varianten. Ett normalt plangenomförande kan ta tre gånger så lång tid som ett enkelt.

Planprocessen kan dra igång från politiker, företag som vill etablera sig i ett nytt område eller från privata människor. Planprocessen är till för att pröva om det tänkta förslaget att tex bygga nytt är lämpligt.

De olika stegen i en normal planprocess

·         Program – vad ska vi göra, vad är syftet med förslaget, förutsättningar.

·         Samråd- ett förslag till en färdig plan med konsekvensbeskrivning, vad planen kommer att innebära. Samrådet är alltså en debatt med de berörda utav det nya förslaget. De berörda ska kunna ta del av förslaget, genom möten, samtal mm. Man ska kunna uttra sig.

·         Utställning - alla ska kunna ta del av planen på en allmän plats, typ ett bibliotek. (förslag till färdiga planer)

·         Antagande – antas av kommunfullmäktige

·         Prövning om någon överklagar, länsstyrelsen gör den.

·         Laga kraft- planen går igenom, om det är en detaljplan ska den följas, är det en översiktsplan är det bara en vision.

 

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: smodawa

Hej David!

Bra information om hur man bygger upp en detalj- och processplan. Jätteintressant att du tar upp förindringen i bygg- och samhällspaneringen mellan 1800-1900-tal, jag visste inte att det dröjde tills 1800 innan man började anpassa städer för att begränsa brandens utsträcking.

2011-06-03 @ 10:01:09
Postat av: Bornegrim

Ett väldigt informativt inlägg, bra jobbat som vanligt David! :) Det du skriver om översiktsplanen, att alla kommuner ska ha en och att den ska innefatta hela kommunen är helt rätt, precis vad det står i LSO. Ett tillägg bara, som du säkert vet om, är att det finns något som heter fördjupad översiktsplan. Ett komplement till ÖP ifall att kommunen vill förtydliga ÖP i delar av kommunen. Peace out!

2011-06-06 @ 20:40:43
URL: http://bornegrim.wordpress.com
Postat av: kungenlu

Jag tycker du skriver bra att man inte behöver gå tillbaka för att läsa igenom allt igen, vilket är positivt! Tycker att du återkopplar bra till LSO:N.



Men jag skulle vilja veta mer hur du tänker kring detta? Vad kan man förbättra, eller är det så bra som det kan bli?

Men som sagt, bra skrivet!



// Kungenlu

2011-06-07 @ 19:27:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0