Tvärsektoriellt arbete
Tvärsektoriellt arbete i kommunen
Vad innebär tvärsektoriellt arbete i en kommun?
Det innebär att olika delar av kommunen samarbetar och hjälps åt. Att arbetet leds mot ett gemensamt mål. Samarbetet inom blåljusdelen är viktigt. Att polis, brandkår och ambulans samarbetar. Men även samarbetet mellan andra aktörer fungerar. Ett exempel på ett samarbete kan vara att räddningstjänsten, skolan och socialkontoret samarbetar.
Tänk dig att du ska ut och köra bil från A till B. Då vill du självklart komma fram oskadd, då är det bra om vägarna är i bra skick, att skyltar är tydliga, att själva trafiknätet är bra framtaget så att inga onödiga risker tas, att hastigheten är rätt förhållande till vägen, att besiktningen kontrollerat din bil noga så att bromsarna fungerar. Om det förmodan skulle hända något vill du att räddningstjänsten snabbt ska vara på plats, även ambulans. För att allt detta ska klaffa bör alla inblandade som berör säkerhetsfrågor samarbeta med varandra för ökad säkerhet.
Ett exempel med att arbeta tvärsektoriellt är att arbeta för en ”säker och trygg kommun”. Det är en certifiering som en kommun kan få, om de krav som ställs för certifieringen uppfylls. Det finns en del kommuner i Sverige idag som har den certifieringen och först ut var Falköping 1989. Här syftar arbetet till att minska skador, inte bara vanliga olycksskador utan även mord och självmord.
Det finns sex stycken krav som måste uppfyllas och dem är följande
1. Det ska finnas en grupp som ansvarar för säkerheten kommunen och att den utvecklas positivt, den gruppen ska leda arbetet.
2. Långsiktiga program där genus, ålder miljö och situation inte spelar någon roll.
3. Program med fokus på högriskgrupper och miljöer. Och program där utsatta gruppers säkerhet prioriteras.
4. Statistik ska föras, (frekvens mm).
5. Program för att bedöma utvecklingen på förändringar, process och program.
6. Ett deltagande i nationella och internationella Safe Community nätverk.
Håller med dig till hundra procent att man vill att det ska fungera och klaffa om man väl sitter där vid en olycka. Detta är ett sammarbete man inte tänker på varje dag utan som bara blir tydligt just i detta fall när olyckan är framme. Det är på så sätt ett ganska taskigt mot alla dessa människor som jobbar med dessa frågor att bara blir uthängda om det händer något och sammarbetet inte fungeraar medan man om allt klaffar bara gjort sitt jobb.
Jag vet att när jag intervjuade en säkerhetschef på min kommun så ställde hon sig frågande till vad "säker och trygg" kommun var för något, hon hade inte hört talas om det, det får mig att undra hur utbredd denna certifiering är?
Peace!
/Attfattaeld
Tja
Hur ser det ut på Gotland vad gäller det tvärsektoriella arbetet då? Jag tänker mig att det är så litet så alla sitter i samma hus så det borde väl gå av sig självt nästan:). En mindre kommun borde ju ha lättare att få samarbete mellan olika sektioner kan jag tycka men det kanske inte är så.
Sundsvall har nog ganska bra samarbete mellan polis, ambulans och brandkår iaf. Jag vet att de brukar ha gemensamma "blåljus" pubkvällar så det får vi ju se fram emot, haha!
Ja gemensam blåljuskväll på den lokala puben ger nog upphov till många och långa intressanta diskussioner som de med all säkerhet tar med sig dagen efter;) kan ju passa på och tipsa om blåljuskryssning (se länken nedan)
http://www.s112.se/archives/articles/153?PHPSESSID=975f22578024c14f7ab0bf789954615e
men om vi ska va lite seriösa så visst är det bra att man kanske träffas under lite mer avslappnade former ibland för att diskutera både det ena och andra som berör kommunen och dess olika avdelningar, en populär sak som har kommit de senaste åren är ju att man bygger ett gemensamt blåljushus där man samlar inte bara räddning, polis, ambulans utan även socialtjänsten som då förhoppningsvis inte bara får det lättare att samverka med varandra utan man förkortar även beslutskedjan så att det händer något direkt och minimerar risken för att saker och ting hamnar mellan stolarna. bra jobbat gubbs and girls
I Malmö har man inför det tvärsektionella tänkte inom området säkerhet.
I juli 2010 bildades avdelning för trygghet och säkerhet I Malmö Kommun. Den nya avdelningen kommer att ha det samlade ansvaret för ledning och samordning av brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbete, säkerhetsarbete och krisberedskap.
Att ha ett samlat ansvar för trygghetsarbete betyder att avdelningen kommer att samverka med förvaltningar, myndigheter, bostadsföretag, näringsliv, ideella föreningar och organisationer.
I Malmö har man inför det tvärsektionella tänkte inom området säkerhet.
I juli 2010 bildades avdelning för trygghet och säkerhet I Malmö Kommun. Den nya avdelningen kommer att ha det samlade ansvaret för ledning och samordning av brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbete, säkerhetsarbete och krisberedskap.
Att ha ett samlat ansvar för trygghetsarbete betyder att avdelningen kommer att samverka med förvaltningar, myndigheter, bostadsföretag, näringsliv, ideella föreningar och organisationer.
Källa: www.malmo.se
ILYAS