Hur saker o ting styrs i en kommun
Högst upp på toppen av berget sitter kommunfullmäktige, dessa människor är förtroendevalda av kommunens medborgare (var 4e år). Här tas de stora besluten och här bildads de stora målen, exempel på detta är beslutande om budget och skatt. Kommunfullmäktige utser nämnder och styrelser som sedan sköter arbetet. Kommunfullmäktige väljer ut revisorer som granskar kommunens arbete. Nämnderna består oftast av deltidspolitiker som utför arbetet på fritiden. Det som nämnderna sedan beslutar om utförs av förvaltningarna som gör själva jobbet. De olika nämndernas uppgift är att tolka de övergripande målen som kommunfullmäktige bestämt till den egna verksamheten. Nämnderna ansvarar sedan för att förvaltningarna uppfyller de målen som nämnderna fastställt. Kommunstyrelsen väljs av kommunfullmäktige och deras jobb är att se till så att de beslut som kommunfullmäktige fattar verkligen utförs. Dessutom samordnar kommunstyrelsen kommunens verksamheter och bereder de ärenden som kommunfullmäktige ska behandla. Kommunen styrs genom kommunallagen, där står det beskrivet hur kommunen ska styras, vilka nämnders som ska finnas. Självklart måste kommunen följa de lagar som riksdagen och regeringen bestämt.
Hejpådig!
När ja läser det här inlägget kommer det med en gång upp lite funderingar och tankar.
Först och främst så tänker jag på det här att folket själva väljer sin kommunledning. Om det är ett rött eller blått styre i kommunen är ju helt upp till folket, och utgången i valen kan ju därför spela en oerhört stor roll i hur kommunen kommer att se ut. Man har, i och med det här påbörjade arbetet, förstått att kommuner kan se väldigt olika ut. Men jag tror att skillnaderna kan vara ännu större än det vi nu har skapat oss en uppfattning om, och att man måste gräva ännu djupare och göra större undersökningar för att få en bättre uppfattning.
Sen undrar jag lite på det här med nämnder. Finns det någon/någonting som sätter stopp vid ett visst antal nämnder, eller får en kommun utse hur många nämnder som helst?
Kvantitet är sällan bättre än kvantitet, och det är inte säkert att ett större antal nämnder bidrar till ett mer fulländat styre. Men med fler nämnder kan man inrikta sig mer på sina specifika saker, och det kanske gör att fler kloka beslut och idéer uppkommer!?
Bra inlägg, informativt.
Tjohejs!
I Umeå har man kommundelsnämnder som lixom inte bara har hand om en specifik fråga som till exempel tekniska nämnden utan där har Obbola, Hörenfors och Sävar en egen kommundelsnämnd som ansvarar för mycket av de stora frågorna som till exempel socialtjänst, skola, barnomsorg och sånt. De tillhör fortfarande Umeå kommun och får sina ekonomiska ramar från kommunstyrelsen men de är lite som en kommun i kommunen. Tydligen är det ett led i att försöka få mer lokalt styre inom större kommuner.
Du har inte nämnt vad revisorerna göra, det har nog inte jag heller kom jag på nu.
Det är iaf ett organ för att granska nämnderna och deras arbete främst då ur ett ekonomiskt perspektiv!
Rock on dude!